Mitä on krypto?

Kaikki kryptot perustuvat Block Chain eli suomeksi lohkoketju ajatteluun. Sovelluksia ovat esim. sähköinen äänestys, älykkäät sopimukset, maksaminen, valuuttakauppa, viranomaisraportointi ja arvopapereiden liikkeeseenlasku mullistuvat täysin yhden teknologian ansiosta. Kyseessä on esim. virtuaalivaluutta bitcoinin toiminnan mahdollistava block chain eli suomeksi lohkoketju.

“Tekniikka voi poistaa rahasiirroista välikäden eli pankin. Silloin raha liikkuu suoraan siirtäjältä vastaanottajalle. Näin toimivat jo virtuaalivaluutat, kuten bitcoin. Mutta se on vasta alkua.

Lohkoketjun yhtä lohkoa voidaan verrata kirjanpidon tilikirjaan, johon kirjataan kaikki tapahtumat tietyllä ajanjaksolla. Kun tapahtumat eli vaikkapa rahansiirrot on kirjattu ja tilikirja on suljettu, se voidaan liittää aikaisempiin tilikirjoihin. Näin tilikirjoista syntyy kokonainen lohkoketju.

Tietoja ei voi muuttaa

Yhteen lohkoon kirjattuja tietoja ei voi muuttaa jälkikäteen. Syynä on se, että lohkoketju on hajautettu lukuisille eri tietokoneille. Järjestelmä tunnistaa pelkästään matemaattisesti, jos joku yrittää peukaloida jälkikäteen tiettyä lohkoa muista poikkeavaksi.

Periaatteessa voi ajatella, että jokainen ketjun lohko on kuin palapelin pala. Edeltävä lohko sopii ainoastaan seuraavaan lohkoon ja niin edelleen.

Lohkoketjussa lohkot liitetään edelliseen algoritmilla, jota kutsutaan tiivistefunktioksi. Kyseinen funktio luo mistä tahansa datasta sekalaisen merkkijonon. Tiivistefunktio toimii jokaisella käyttäjällä samalla tavalla eli tietystä datasta syntyy aina samanlainen merkkijono.

”Yhdenkin merkin muutos vaikuttaa kaikkiin seuraaviin lohkoihin.””

– Lue lisää Tivin sivuilta – Lohkoketjuteknologia pähkinänkuoressa.

Tässä alla olevassa videossa on hienosti kerrottu miten Blockchain toimii. Kaikki kryptovaluutat perustuvat hajautettuun tietojenkäsittelyyn ja säilyttämiseen.

Katso CBNC:n tekemä englanninkielinen video tästä linkistä.

 

 

Rikasta elämääsi uusilla valuutoilla, jotka muuttavat Sinunkin maailmaasi enemmän kuin internet. Tilaamalla uutiskirjeemme saat tietoa viimeisimmistä tapahtumista ja vinkkejä siitä, miten voit hyödyntää kryptojen luomia tulevaisuuden mahdollisuuksia.

--- Uutiskirjeen tilaajilla on aina edullisempi hinta kursseista ja tapahtumista.

 

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest